Guld

Smycken är något personligt och de ger uttryck för din smak och din stil. De kan ge dig njutning hela livet och får med tiden även ett affektionsvärde som håller dina trevliga minnen vid liv.

Guld är en ädelmetall

Historiskt sett så har ädelmetaller där guld ingår, varit högt värderade och eftertraktade. Dessa ädelmetaller är extremt hållbara eftersom de är mycket resistenta mot angrepp från omgivningen. Rena metaller är grundämnen och de kan inte skiljas eller renas ytterligare. I sin tur är en legering en blandning eller en kombination som bildas genom att man blandar två eller flera metaller.

ädelmetallerNaturligt guld förekommer som gulddamm eller bryts med andra mineraler, i sällsynta fall som guldklimpar, men mestadels finns det i en kombination med varierande mängd silver i ca. 22k (k är inte detsamma som ädelstenars karat). Färgen är gul av naturen. Efter raffinering får man ett fint guld som har 24k, eller uttryckt på ett annat sätt, det innehåller 999 delar av 1000 rent guld. Guld har använts till smycken i över 7000 år. Än idag används cirka 70 procent av världens guldproduktion till smycken, 11 % används industriellt och 13 % blir rena investeringsobjekt som exempelvis guldtackor och mynt.

guldklimp

Guldets hårdhet

18k guld innehåller 750 tusendelar (75%) fint guld. Dess smältpunkt ligger vid 1064 ° C. 9k guld innehåller endast 375 tusendelar (38%) fint guld, resten är en blandning av koppar, silver och zink. 9k guld är blekare och slits lättare på grund av den höga koppar- och zinkhalten och det korroderar efter en tid (t.ex. kedjor som lätt går av).

Myten om att 9k guld skulle vara hårdare än 18k kommer från en blandning av fasthet, täthet, smidighet, motstånd och formbarhet. Hårdhet mätt enligt Brinellskalan säger att 18k guld har en hårdhet på 187 HB och 9k guld har en hårdhet på 140 HB. Detta mäts genom att en härdad stålkula med en diameter på 10 mm pressas in i ett materialprov med en given kraft (typiskt 3000 N) under en given tid. Efter detta beräknas intryckets area med hjälp av en kvot, man beräknar newton per kvadratmillimeter.

Smycken gjorda med 9k guld slits fortare än sådana som är gjorda i 18k guld. Vi kan dock idag beundra de antika smycken som finns tack vare att de tillverkades med 18k guld.

antika guldsmycken

Sammanfattningsvis kan vi säga att 18k guld definitivt är den bästa kvaliteten. Detta guld är också tätare och har en högre vikt, och därför är smycken gjorda av det tyngre än samma smycken gjorda med 14k eller lägre. Om du har råd med 18k guld, får du inte bara ett bättre guld, det skulle också hålla längre och du skulle kunna låta smyckena gå i arv. Priserna på ädelmetaller är dock mycket rörliga och kan därför ändras när som helst.