Silver

Att köpa silversmycken är en form av investering, oavsett om det är ett halsband i silver, ett hängsmycke i silver, en ring i silver eller något annat smycke i silver du ska köpa. När du köper smycken i silver vill du naturligtvis ha äkta vara och inga billiga förfalskningar. Därför är det viktigt att du kan identifiera vad som är äkta silver och vad som inte är det för att du inte ska bli besviken senare.

Äkta silver i smycken

Riktigt smyckesilver består av 92,5 procent rent silver och resten är någon form av legering, vanligen koppar. Detta silver benämns 925 sterling silver. Det är en mycket stor skillnad på rktigt smyckesilver jämfört med de silverpläterade smycken som finns där ett tunt lager av silver lagts på ytan av en annan metall. Det finns som tur är några kännetecken som gör att du kan se om det är äkta silver eller inte.

Silversmycken

Det enklaste testet du kan börja med är att använda en magnet. Ädelmetaller som silver, guld och platina är metaller som inte innehåller järn, vilket innebär att de inte är magnetiska. Ta en bit “silver” och placera den nära en magnet, om den dras till magneten är det inte äkta silver. Det är troligtvis då rostfritt stål som är polerat för att se ut som silver.

Äkta smyckesilver har vissa stämplar för att indikera dess renhet. Dessa stämplar är “925”, “.925” eller “S925”, och detta står för att det är 92,5 procent rent silver och det benämns också 925 sterling silver. Om dessa stämplar inte finns betyder det inte nödvändigtvis att det inte är silver, men om det finns en officiell stämpel av något slag på, då är det mycket troligt att det är äkta silver.

Rodinerat silver

Rodinering är något som ofta används ofta på finare/dyrare silversmycken, detta för att få en blank och fin lyster. Då silver har en förmåga att oxidera med luften och bli mörkare eller gulna med tiden kan man motverka detta genom att rodinera silvret, då håller silversmycket sig fint längre.

Testa om silvret är äkta

Du kan med hjälp av en mjuk vit duk gnida en liten del av smycket. Om du då får svarta märken på duken så är ditt silversmycke äkta silver. Detta beror på att silver oxiderar när den utsätts för luft. Detta är också en av de främsta anledningarna till att silversmycken får fläckar över tid och får en svart nyans. Får du inte dessa svarta fläckar är det sannolikt att det inte är riktigt silver.

Det pris som du betalat för dina smycken är en bra indikator på om det är äkta silver eller inte. Äkta smyckesilver är mycket dyrare än de andra alternativen. Om priset du ska betala för verkar för bra för att vara sant, då är det troligt att du inte köper äkta silversmycken.

Ett ytterligare test du kan prova är livsfarligt men möjligt om du har tillgång till rätt material. Placera då en droppe salpetersyra på ditt smycke. Om det är försilvrat eller låg kvalitet på silverföremål så är det sannolikt att det bli en grönaktig färg, detta på grund av den höga kopparhalten som det innehåller. Är det äkta silver kommer det å andra sidan att bli cremefärgat.

Du kan spara pengar på att kontrollera så att dina silversmycken verkligen är äkta. Med hjälp av dessa enkla tester är chansen stor att du kan köpa äkta vara.