Smyckesvård

Vårda dina smycken

Smycken som bärs ofta kommer inte alltid att se ut som nya. Men dina smycken kan hålla sig fina under en lång tid om de hanteras och vårdas på rätt sätt. Ett bra sätt att vårda dem är att göra rent dem. Desto oftare du tar hand om dina smycken och gör rent dem, desto längre kommer du att kunna njuta av dem, och dina smycken i sin tur kommer att belöna dig med en längre livslängd.

Hur du hanterar dina smycken på bästa sätt

 • Bär inte några smycken när du arbetar i trädgården eller gör hushållsarbete. Skydda dina smycken från att bli fuktiga. Tvättvatten och/eller svett är skadligt för ytan på lång sikt
 • Skydda smyckena mot slag och starkt solljus då detta kan orsaka skador på dina smycken som inte går att reparera
 • Klor och saltvatten kan göra att dina guld- och silversmycken tappar sin färg
 • Skydda dina smycken från kosmetika och kemikalier t.ex. när du färgar håret
 • Vissa läkemedel kan orsaka att silversmycken mattas av.

Du bör rengöra dina smycken så ofta som möjligt. Rengör dina metallsmycken, som inte har stenar, med milt såpvatten till alldaglig rengöring. Har smyckena blivit skamfilade behöver du rengöra dem på annat sätt för att de ska bli fina igen. Använd speciella rengöringsdukar för guld och silver till detta . Dessa är impregnerade med ett speciellt rengöringsmedel och ämnen som polerar och de garanterar skonsam rengöring.

Silver som har oxiderat, blivit mörkt och missfärgat

Silversmycken oxiderar med tiden genom att de bärs och kommer i kontakt med luften. Silversmyckena blir då gråa till svarta i färgen. Detta orsakas av vätesulfid som finns i luften. Silvret reagerar med vätesulfiden och bildar silversulfid. Polerade ytor kan rengöras med sedvanligt silverdopp, en rengöringsduk eller rengöringspasta för att återfå sin högblanka finish. Dessa rengöringsmedel tar bort det mörka sulfidskiktet på silver och innehåller ofta en extra substans för att skydda mot förnyad oxidering. Dock är dessa blandningar vanligtvis giftiga och du bör alltid använda skyddshandskar när du använder dem. Många stenar är känsliga för dessa blandningar och därför rekommenderas det att stenarna inte kommer i kontakt med dessa medel!

Husmorsknep för rengöring av silversmycken

Allt silver mörknar och blirr missfärgat med tiden. Det är faktiskt kännetecknet för att det är silver med hög silverhalt. Silver reagerar på svavelväte och syre som finns i luften, på huden, tyger, plaster, gummi, cigarettrök, parfym och vissa hudkrämer. Oxidationen är oundviklig, men den är lätt att åtgärda.

Hoppa över starka kemikalier och rengör dina silversmycken med hjälp av ett gammalt husmorsknep. Bakpulver, aluminiumfolie och hett vatten.

Gör så här:

 1. Lägg aluminiumfolie i botten på en balja eller större form. Strö över lite bakpulver.
 2. Där placerar du de föremål av silver eller koppar som du vill rengöra.
 3. Täck med mera bakpulver.
 4. Häll över kokhett vatten. Bli inte förskräckt när det börjar bubbla, det är karbonaten som avger kolsyra när den förenas med vatten.
 5. Vänta tills vattnet har svalnat. Lyft upp de nu rena föremålen och skölj dem med vatten.
 6. Torka smycket helt torrt med en bomullstrasa och sedan putsa upp smyckets glans med en silverputsduk.

Denna metod går inte att använda om smycket i sin design har en svart framkallad oxidering i t.ex. botten av smycket. I detta fall rekommenderar vi att rengöra med diskmedel.

Rengör med diskmedel

Vill du snabbt göra rent dina silversmycken så går det bra att använda diskmedel. Ta några droppar diskmedel i handen samt några droppar vatten och löddra upp blandningen. Låt smycket få bada i blandningen. Skölj sedan av smycket under rinnande vatten, för att sedan torka smycket helt torrt med en bomullstrasa och använd sedan en silverputsduk för att få upp glansen.

Viktigt om du vill hålla dina silversmycken fina länge

Förvara dina silversmycken åtskilda varandra i separata tygpåsar. På så sätt skaver inte smyckena mot varandra, vilket påskyndar oxidering.